Blog

 

Atlantik geçişi 5. ve 6. günler / 18.01.2017

 

5. Gün : 24.12.2016

Güne canlı bir hava ile baÅŸladık.Rüzgar 20 knot civarı dalgalar yaklaşık 3 metre ve hızımız 6,7 knot. Sadece ana yelkenimiz 3. Camadanda açık. Mi Vida teknesi yaklaşık 6 mil arkamızda.

Hava hala aynı güçle devam ediyor. Dalgalar gerçekten çok iri bir de karma karışık.Bizi okyanusta dalgalar çok sakin araları açık sadece sizi inip kaldırıyor diye kandırmışlar Tongue Out Burası ÅŸu anda bildiÄŸiniz çamaşır makinesi…

Uydu telefonumuzu açtık. Atilla aramış yada mesaj atmış anlamadık. Biz aradık hal hatır sormak için aramışlar. Bu konuÅŸma ikimize de iyi geldi. Bu İridyum telefon ne kadar iyi bir ÅŸeymiÅŸ yaaaa. Açar açmaz anında hat alıyor ve tek seferde aradığınız kiÅŸiye ulaÅŸabiliyorsunuz. Eski uydu telefonumuzdan ne çekmiÅŸiz yaaa. 100-150 sefer arama yaptığımız halde kimseye ulaÅŸamıyorduk.

Åžuan saat 17.00 Ebru yemek hazırlığına baÅŸladı içeriden mis gibi menemen kokusu geliyor. İşiniz yoksa gelsenize yemeÄŸe hepimize yeter valla LaughingTongue Out

AkÅŸam yemeklerimizi hava kararmadan yemeÄŸe gayret ediyoruz. Yemek yeme ile ilgili sorunu ikimizin de yok ama Karayipliler biz Türkleri manken Tongue Out gibi görsün diye az yemeÄŸe çalışıyoruz. Sonuçta ülkemizi temsil Winkediyoruz. Türkleri ÅŸiÅŸman sanmasınlar. Gerçi ben hiçbir zaman ÅŸiÅŸman olamadım Wink. Her zaman balık etliydim Wink .

Akülerimiz yine 12 volta inmiÅŸ motor çalıştırdık.İki saattir çalışıyor. Åžu bir gerçek güneÅŸ panellerimiz (iki tane ) ve rüzgar jenaratörümüz  harcadığımız enerjiyi yerine geri koymaya yetmiyor. SaÄŸolsun Amerikalılar teknemizi üretirken elektirik sarfeden cihazları tekneye koymaktan hiç çekinmemiÅŸler. Oto pilot, chartpoltter ve diÄŸer göstergeler, seyir fenerleri,tuvaletler,iki buzdolabı her ÅŸey full çalışıyor. Biz de hiçbir kısıtlama yapmıyoruz. Dolayısıyla akülerimiz çok hızlı azalıyor. Servis akülerimiz toplam 800 amper kapasiteli ayrıca 100 amperlik motor akümüz var. Akülerimin 12 voltun altına düÅŸmesini sevmiyorum 12 volt olunca basıyorum marÅŸa.

Åžu ana kadar hiç rüzgarsız kalmadık.İnÅŸallah ta hiç kalmayız. Hatta rüzgar fazla olduÄŸu için hep camadanlı yelkenler ile yol alıyoruz. Fazla hızlı olmak beni hep korkutuyor. GeçtiÄŸimiz dört günün ortamalama sürati 6,8 knot olmuÅŸ ki bu bizim gibi bir gezi teknesi için oldukça iyi bir sürat.

Bizden önce yani 20 kasımda yola çıkan ARC rallisi teknelerinin süratlerine arada bir bakıyordum internetten ortalama 5-5,5 gibi gidiyorlardı.

Neyse yemek beni çağırıyor Wink. Biraz tıkınayım sonra birÅŸeyler karalarım yine .

Karalamadım vallahi Laughing ÅŸuanda bu yazıyı saat 10.40 da yazıyorum son 24 saatte 150 mil yol almışız.

6. Gün : 25.12.2016

Hava bugün oldukça sert aslında sert olan dalgalar yoksa rüzgarın bir ÅŸey yaptığı yok. Dalgalar teknenin bordasında öyle bir patlıyor ki bütün güverte su içinde kalıyor. Ambar kapağı da bir miktar suyu içeri geçirmeye baÅŸlamış o deniz suyu da gitsen patates ve soÄŸan çuvallarının üstüne boÅŸalmış. Sabah kıç kamarada acayip bir çürük soÄŸan kokusu ile uyandık. Sabah kalktığımızdan beri onlarla uÄŸraşıyoruz. Patateslerde bir ÅŸey yok ama soÄŸanlar kötü olmuÅŸ. Çürüyenlerini attık ve çuvalını deÄŸiÅŸtirdik. Daha sonra su gelse bile onların üstüne gelmeyecekleri bir yere yerleÅŸtirdik. Ambar kapağının contası bir yerinden yırtılmış çok yoÄŸun dalga geldiÄŸinde bir kısım su buradan içeriye kaçıyor. Kıyıya vardığımızda onarım listemize bunu da eklemiÅŸ olduk.

Bugün okyanusta 6. Günümüz elimizdeki hava durumları artık geçerliliÄŸini yitirdi. Gerçi elimizde hava durumu olsa ne olur olmasa ne olur. Rüzgar artsa da kalsa da yapabileceÄŸimiz çok fazla bir ÅŸey yok aslında ama insan yine de önümüzdeki günlerin neler getireceÄŸini bilmek istiyor. İşte bize bu amaçla uydu telefonumuzdan arkadaşımız Mahir GünÅŸiraya mesaj attık. Koordinatlarımızı, hızımızı ve gittiÄŸimiz yönü bildirerek bize hava tahmini almasını rica ettik. Mahir’e huzurunuzda bir kez daha çok teÅŸekkür ediyorum. O ÅŸimdi harıl harıl hava tahmin siteleri içine gömülmüÅŸ ders çalışıyordur.

Rüzgar ve dalgalar gün boyu çok fazla deÄŸiÅŸiklik gösteriyor. DeÄŸiÅŸmeyen sadece yönleri. Onlar hemen hemen hep aynı yönden geliyor. Rüzgarın deÄŸiÅŸim açısı 15-20 dereceyi geçmiyor. Ana yelkeni bir kere ayarladım bir daha ellemedim bile. Arada yanına trinket yada cenovayı basıyorum. Ama yön deÄŸiÅŸmesede rüzgarın ÅŸiddeti sürekli deÄŸiÅŸiyor. Rüzgarın hızı  gün içinde 10-25 knot arasında deÄŸiÅŸiklik gösteriyor. Dalgalarda rüzgara uyum saÄŸlıyor. O yüzden bende sabah yazı hava sert diyorum öÄŸlen hava bir anda deÄŸiÅŸiyor rüzgar düÅŸüyor hava iyi diyorum an anı tutmuyor yani. Hani sanıldığı gibi ticaret rüzgarları bölgesinde hep stabil ÅŸeyler olmuyor. Ben yola çıkarken öyle olduÄŸunu düÅŸünüyordum. Belki de suçlu Elnino dur. Hep bir bahene buluruz ya o hesap at herÅŸeyi Elnino’nun üstüne kurtul.

Bizi kandırmışlar sanırım.Hep demezlermi Ticaret rüzgarları hep aynı yönden ve yaklaşık aynı ÅŸiddette eser diye. Bir de dalgalar için iri fakat araları çok geniÅŸ diye. Biz hiç yaÅŸamadık o dalgayı valla . BildiÄŸin Ege denizi dalgası iÅŸte sersem ediyor insanı. Heeee bazı büyük dalgalar da gelmiyor deÄŸil gerçekten  iÅŸte o zaman  hemen önümüzü ilikliyor ellerimizi saygı ile önümüzde birleÅŸtirip yerlere kadar eÄŸiliyoruz. Saygıda kusur etmemek gerek. Yakar adamı valla.

Saat 10.30 son 24 saatte 142 mil yol almışız.  

 

Capo Verdeler

Atlantik geçişi 7. ve 8. günler