Blog
Sal adası - Mindelo rotası / 18.12.2016
Sal adasından akÅŸam üstü 18.00 gibi 120 mil mesafedeki Mindelo ÅŸehrine gitmek için iki tekne yola çıktık.


Hava oldukça sert . Hava durumu siteleri yol boyunca rüzgarı 25-30 knotlarda , dalga boyunu ise 3-3,5 metre olarak veriyor. Bakalım siteler doÄŸrumu söylüyormuÅŸ göreceÄŸiz.
Limandan çıkar çıkmaz Ana yelkeni yarın olarak açıyoruz. Yanına da aynı ÅŸekilde cenovayı basıyoruz. Üstümüzde tulumlarımız, montlarımız, can yeleklerimiz ve emniyet kemerlerimiz sert havaya hazırlanıyoruz.
Adanın kuytusundan çıkar çıkmaz dalgalar çoluk çocuk tüm aile üzerimize çullanmaya baÅŸladılar.Rüzgar tekneye sancak kontradan bastırıyor. Hızımız bu küçük yelkenlere raÄŸmen 7,5-8 knotlarda . Bir müddet gittikten sonra cenovayı birkaç tur daha açıyorum. Süratimiz oldukça iyi . Rüzgar tekneye 100- 120 derece aralığında gidip geliyor. GeniÅŸ apaz seyri yapıyoruz. Teknenin davranışları bu kaba dalgaya raÄŸmen çok stabil. Koza’mızı bir kere daha seviyoruz. Arada bir çok büyük dalgalar geliyor. Onların önünde saygıyla eÄŸiliyoruz. Saygıda kusur etmememiz lazım yakar bizi valla 
Bu gece ikimizin de uyumaya pek niyetimiz yok , zira deniz çok ürkütücü. Gecenin ilerleyen saatlerinde dalgalar o kadar büyüdü ki tekne dalgaların üstünden kayarken sürekli 10-11-12 knot süratleri görüyoruz. Bu beni çok korkutuyor. Artık yelken küçültmemiz lazım diyerek Cenova yelkenimizi komple sarıyoruz. Tekne ÅŸu anda yarım ana yelken ile kalıyor. Hızımız bu ÅŸekilde bile 7-8 knot aralığında gidip geliyor. Çok yorulmuÅŸ durumdayız ben havuzlukta yarım saat kestiriyorum. Ebru da aynı ÅŸekilde . Tüm gece ki uykumuz bu .
Hava aydınlanıyor Mindelo ÅŸehrine 30 mil mesafemiz kalmış durumda. Denizler sığlaÅŸtıkça (sığ dediÄŸim 1000 metre falan
) dalgaların boyları iyice artmaya baÅŸladı. Bu dalgalar okyanus dalgası gibi geniÅŸ geniÅŸ deÄŸil .Aynı bizim oraların dalgaları gibi iÅŸte. Günlerdir okyanustayız ama henüz o geniÅŸ geniÅŸ sakin okyanus dalgalarını görmüÅŸ deÄŸiliz.Tüm çevremiz köpük köpük kuzucuk dolu. Gerçi bunlara kuzucuk demek hakaret olur tosuncuk diyelim 
Gireceğimiz limana yaklaşırken 5 mil kala dalgalar daha sık kırılmaya başladı. Derinliklerin iyice sığlaşması (100-150 metre) ile birlikte taaaaa yukarılardan kopup gelen dalgalar bir anda bu adalar ile karşılaşıyor ve acayip karışık denizler yapıyor.
Limana 2-3 mil kala bir dalga teknenin tam ambar kapağının üstünde kırıldı. Tekne rotadan çıktı oto pilotumuz ilk defa tekneyi tekrar rotaya sokamayıp devre dışı kaldı. Zaten bu tip hareketler beklediÄŸimiz için hemen motoru çalıştırıp tekrar rotaya girdik. Küçük bir burnu döndükten sonra nispeten sakin suya girdik. Burada da sert rüzgar denizlerden hortum gibi havalara su kaldırıyor.
Rüzgar üstü yapıp yelkenimizi kapatıp marinaya doÄŸru yol verdik. Åžu anda marinaya baÄŸlıyız. Çok sert rüzgar var. Halatlar kasım kasım kasılıyor. Sanki seyirde gibiyiz. Pontona baÅŸtan kara yaptık ama tekneye inip binmek oldukça zor oluyor.
Marinaya giriÅŸ iÅŸlerimizi yaptık. Bizim tekne için günlük 35 euro artı vergi fiyat var. Su için ilave para ödeniyor ve elektirik bedava.
Biz SAL adasında ülke giriÅŸi yapmıştık. Polis ofisi bir saat içinde kapanacakmış acele ile o tarafa koÅŸturduk. İyiki de gitmiÅŸiz yılbaşı yemeÄŸi tatiline giriyorlarmış. Üç gün süre ile hiçbir iÅŸlem yapılmayacakmış. Bu sebeple hem ada giriÅŸimizi hem de ülke çıkışımızı üç gün evvelden yapmış oldular.Sal adasından girerken ülke giriÅŸi için 5 euro burada da hem ada giriÅŸi hem de çıkışı için 15 euro ödedik.
Çok dikkat edilmesi gereken bir ÅŸey var. Bu ülkeden nereye gideceÄŸinizi soruyorlar . Biz bunu Martinik olarak bildirdik. Åžimdiye kadar bu bizim için bu hiç önemli olmayan birÅŸeydi . Ama Martinik buradan çıkışta aldığımız bu evrağı ibraz etmezsek çok zorluk çıkartırmış. Hatta ülkeye giriÅŸ izni bile vermeyebilirmiÅŸ. Bizde anında çok önemli evraklar sınıfına koyduk bu belgeyi. O da kendini bir ÅŸey sandı haspam 
İşlerin bitimi sonrası sefil bir ÅŸekilde tekneye geldim. Uykusuzluk ve yorgunluktan bitik bir durumdayız sanırım iki gün hiç uyanmadan uyuruz. 

